Schowek 0
Twój schowek jest pusty
Koszyk 0
Twój koszyk jest pusty ...
    Strona główna » PRZYPRAWY i SOSY » SÓL, PEKLOSÓL i SALETRA » Browin Peklosól Vit-C - 130 g
    Jura Ekspres do kawy E8 Piano White (EB 15353)

    Jura Ekspres do kawy E8 Piano White (EB 15353)

    5 499,00 zł5 199,00 zł
    Brak zmiany ceny produktu w ciągu ostatnich 30 dni
    Nivona Ekspres do kawy Romatica 791 (NIV791)

    Nivona Ekspres do kawy Romatica 791 (NIV791)

    3 768,70 zł2 279,00 zł
    Brak zmiany ceny produktu w ciągu ostatnich 30 dni
    Browin Peklosól Vit-C - 130 gBrowin Peklosól Vit-C - 130 g-103604Browin Peklosól Vit-C - 130 g-103605Browin Peklosól Vit-C - 130 g-103606
    Browin Peklosól Vit-C - 130 g
    Browin Peklosól Vit-C - 130 g-103604
    Browin Peklosól Vit-C - 130 g-103605
    Browin Peklosól Vit-C - 130 g-103606

    Browin Peklosól Vit-C - 130 g

    BROWIN

    Czas wysyłki: 48 godzin

    Numer katalogowy: 410019

    Stan magazynowy:

    Kod EAN: 5904816004090

    Cena: 2,78 zł

    Produkt chwilowo niedostępny w sprzedaży

    dodaj do schowka

    • Opis produktu

    Domowe wędliny są wyjątkowo smaczne i najczęściej znikają ze stołu w oka mgnieniu. Podczas tworzenia nowych receptur oraz kompozycji smakowych nie należy zapominać również o wyborze odpowiedniego sposobu konserwacji wyrobów wędliniarskich. Dzięki temu będziemy mogli cieszyć się nimi dłużej i sprawimy, że ich spożycie będzie bezpieczne dla zdrowia. Jedną z takich skutecznych metod konserwacji jest użycie peklosoli. Jakie są największe korzyści z jej stosowania?


    • Utrzymuje bezpieczeństwo mikrobiologiczne - ochroni Twoje specjały przed rozwojem niepożądanych drobnoustrojów, głównie Clostridium botulinum - bakterii jadu kiełbasianego.
    • Wydobywa naturalny kolor z mięsnych wyrobów - łatwo i skutecznie zabezpieczysz swojej wyroby przed utratą naturalnej czerwono-różowej barwy.
    • Do peklowania na sucho i mokro - sam wybierzesz najwygodniejszy dla Ciebie sposób konserwacji mięsa.
    • Prosta do zastosowania - na opakowaniu znajdziesz krótką i czytelną instrukcję użycia. 
    • Bezpieczna dla zdrowia - produkt spełnia wszystkie normy bezpieczeństwa. 


    Czym jest peklosól, inaczej nazywana solą peklową lub peklującą? To nic innego, jak mieszanka soli kuchennej warzonej niejodowanej oraz azotynu sodu (nitrytu), w naszym wyrobie wzbogacona o askorbinian sodu (witaminę C). Peklosól zabezpiecza mięso przed utratą naturalnej czerwono-różowej barwy, a przede wszystkim chroni wyroby przed rozwojem niepożądanych drobnoustrojów, głównie bakterii jadu kiełbasianego. Dodatek antyoksydantu zmniejsza pozostałość resztkowego azotynu, powodując skuteczne ograniczanie powstawania nitrozoamin. Przyspiesza przekształcanie azotynów w tlenek azotu, polepszając kolor produktów mięsnych. Jest także doskonałym stabilizatorem. Zastosowanie peklosoli umożliwi Ci również dalszą obróbkę mięsa, np. w procesie wędzenia, suszenia oraz dojrzewania.


    Sposób użycia przy przygotowaniu 1 kg mięsa:


    Peklowanie na mokro: do 1 L zimnej wody wsyp 58-65 g peklosoli, dodaj 4 g cukru oraz ewentualnie ulubione przyprawy. Pekluj mięso w zalewie 7-14 dni w lodówce.

    Peklowanie na sucho mięs w kawałku: mięso natrzyj 18-25 g peklosoli oraz ewentualnie ulubionymi przyprawami. Pekluj w lodówce 3-7 dni (grubość mięsa 1 cm-1 dzień peklowania).

    Peklowanie na sucho mięsa na kiełbasy: do 1 kg mielonego mięsa dodaj 13-17 g peklosoli oraz ulubione przyprawy. Gotową mieszankę pozostaw na 1 dzień w lodówce.


    Składniki: sól niejodowana, substancja przeciwzbrylająca: E536, azotyn sodu, antyoksydant: askorbinian sodu (0,3%)

    Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
    Nie pokazuj więcej tego komunikatu