Schowek 0
Twój schowek jest pusty
Koszyk 0
Twój koszyk jest pusty ...
    Strona główna » Jak używać i konserwować patelnie oraz garnki żeliwne?
    Weber Grill Gazowy Genesis Smart EX335

    Weber Grill Gazowy Genesis Smart EX335

    9 999,00 zł8 389,00 zł
    Najniższa cena w okresie 30 dni przed wprowadzeniem obniżki to 9 999,00 zł
    Jura Ekspres do kawy E8 Piano White (EB 15353)

    Jura Ekspres do kawy E8 Piano White (EB 15353)

    5 499,00 zł5 199,00 zł
    Brak zmiany ceny produktu w ciągu ostatnich 30 dni

    Jak używać i konserwować patelnie oraz garnki żeliwne?

    Jak używać i konserwować patelnie oraz garnki żeliwne?

    Patelnia i garnek żeliwny to doskonała inwestycja dla miłośników gotowania, są trwałe, odporne na zarysowania oraz dzięki nim możemy uzyskać wyjątkowe smaki. Jednakże, aby utrzymać ich trwałość i doskonałe właściwości, należy odpowiednio je pielęgnować. W tym artykule dowiesz się, jak dbać oraz używać naczynia żeliwne. Dodatkowo pod koniec artykułu znajdziesz link do filmu, na którym przygotowujemy na grillu Butter Chicken z wykorzystaniem żeliwnego WOKa. 

     

    Jak przygotować garnki żeliwne do użytku?

    Przed pierwszym użyciem należy pamiętać, aby naczynie zostało właściwie przygotowane. Żeliwo wymaga pewnego rodzaju obróbki, którą wykonuje się po zakupie.

    Instrukcja jak przygotować garnek żeliwny do użytku.

    - Naczynie umyć w ciepłej bieżącej wodzie (nie w zmywarce).

    - Następnie dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym.

    - Po osuszeniu nasmarować naczynie od wewnątrz olejem jadalnym o wyższej temperaturze dymienia, czyli najniższej temperaturze, w której olej zaczyna dymić. Polecam olej rzepakowy (240°C) lub rafinowany olej kokosowy (220°C). Unikniemy w ten sposób zadymienia.

    - Następnym krokiem jest wygrzanie naczynia przez godzinę w temperaturze 180 - 200°C. Istotne jest zadbanie o stopniowe nagrzewanie naczynia. Nie umieszczamy zimnego naczynia na rozgrzanym już palniku, czy w piekarniku.

    - Po ostygnięciu naczynie należy wytrzeć z nadmiaru oleju.

    Jak użytkować naczyń żeliwnych?

    Ważną kwestią jest używanie odpowiednej ilości oleju. Przy żeliwnej patelni nie ma potrzeby używania tłuszczu w nadmiarze, ale też nie należy gotować na sucho bez oleju. Niewielką ilość należy dodać na samym początku. W ten sposób unikamy przywierania potraw. Żeliwne naczynia charakteryzują się tym, że im są starsze, tym lepsze. Na samym początku korzystając z naczynia żeliwnego, należy impregnować je olejem, aby zapobiec przywieraniu. Pomimo wielu zalet naturalne żeliwo, nie jest stworzone do smażenia delikatnych potraw. Zalecam więc unikać przyrządzania na nich smażonych serów, naleśników lub jajecznicy. Natomiast dania jednogarnkowe, duszone mięsa, ryby lub owoce morza zachwycą Was smakiem. 

     

    Jak czyścić garnki żeliwne?

    Żeliwne naczynia wymagają pewnego rodzaju pielęgnacji, której zadaniem jest zachowanie właściwości powierzchni. Po każdym użyciu należy pamiętać o dokładnym umyciu naczynia w ciepłej wodzie, a następnie osuszyć oraz przetrzeć papierowym kuchennym ręcznikiem z niewielką ilością oleju. W przypadku naturalnie impregnowanego żeliwa należy myć je bez płynu do mycia naczyń, ponieważ bardzo szybko absorbuje zapachy chemii gospodarczej. Ten problem nie występuje w naczyniach pokrytych glazurą. Jeśli patelnia jest tłusta i nie udaje się jej wymyć bez płynu do mycia naczyń, należy użyć jego niewielką ilość i przepłukać dużą ilością wody. W żadnym wypadku nie wolno pozostawiać naczynia w wodzie, ponieważ może to doprowadzić do jego zardzewienia.

    Jak konserwować naczynie żeliwne ?

    Ważnym elementem w utrzymaniu żeliwnego naczynia jest smarowanie powierzchni olejem. Należy to zrobić po użyciu, aby zapewnić ochronę powierzchni i zachować jej właściwości.

     

    Jak zapobiegać rdzewieniu?

    - Nie przechowuj jedzenia w naczyniach żeliwnych. Żeliwo wchodzi w reakcję z kwaśnymi potrawami nadając im metaliczny posmak, aby tego uniknąć należy jak najszybciej wyjąć danie z naczynia żeliwnego.

    - Nie myj w zmywarce do naczyń.

    - Nie namaczaj naczynia przez dłuższy czas. W celu pozbycia się resztek jedzenia użyj gąbki.

    - Po umyciu wytrzyj do sucha oraz przetrzyj papierowym ręcznikiem z niewielką ilością oleju.
    - Przechowuj w suchym miejscu.

     

    Jak wyczyścić garnek żeliwny z rdzy?

    - Umyj naczynie szczotką lub gąbką do mycia patelni.

    - Opłucz naczynie i postępuj zgodnie z instrukcją, jak postępować przed pierwszym użyciem naczynia żeliwnego.


    Butter Chicken przygotowany w grillu gazowym Premium 4S marki Campingaz SalonGrilli.pl


     

    Podsumowując, przy odpowiednim użytkowaniu kupno takiego naczynia może okazać się początkiem wielkiej miłości. Dbanie o nie wymaga trochę pracy, ale zwróci się to nam z nawiązką, ponieważ w trakcie gotowania nie wydzielają się żadne szkodliwe substancje. Prawidłowa pielęgnacja zapewni nam trwałość i zachowanie właściwości żeliwa przez długi czas. Dlatego warto zadbać odpowiednio o każde naczynie i cieszyć się doskonałymi daniami przygotowanymi w nich.




     

    Przejdź do strony głównej
    Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
    Nie pokazuj więcej tego komunikatu