W zależności od potrzeby, kratkę sear grate można wyjąć, a w jej miejscu umieścić dowolne z wymiennych akcesoriów składających się na system GBS. Ich ilość i różnorodność pozwalają na przekształcenie węglowego grilla w polową kuchnię o niemal nieograniczonych możliwościach. Wok, kamień do pizzy, gofrownica, patelnia, żeliwny garnek czy forma na ciastka - to tylko część alternatywnych rozwiązań, o które w każdej chwili możesz wzbogacić swój GBS E-5775. Dzięki pojemnej pokrywie, która bez trudu zmieści całego kurczaka, naprawdę nie musisz się ograniczać.
O uniwersalnym zastosowaniu grilla decyduje ponadto płyta Diffuser System z pierścieniem Char Ring. Umieszczona na ruszcie węglowym, będzie tworzyła barierę cieplną miedzy paleniskiem a żywnością, umożliwiając powolne grillowanie slow cooking.Kontrolę nad temperaturą umożliwia wmontowany w pokrywę termometr. Za zmniejszanie i zwiększanie poziomu ciepła poprzez regulację dopływu powietrza odpowiadają przesłony wentylacyjne oraz unowocześniony system One-Touch, który ponadto umożliwia szybkie strząśnięcie popiołu do popielnika. Ustawiony w pozycji smoke, One-Touch w mig zmieni Twojego grilla w wędzarnię.
Powszechnie wiadomo, że najsmaczniejsze efekty na grillu węglowym uzyskuje się poprzez grillowanie pośrednie. Między brykietem umieszczamy wówczas tackę z wodą, sokiem lub piwem po to, by powstająca para nawilżała mięso, nasycając je sokami i aromatem.
Konstruktorzy Webera pomyśleli o tym, aby grillowanie pośrednie uczynić nie tylko wydajnym, ale też bezpiecznym i higienicznym. Umieszczając brykiet w dwóch przeznaczonych do tego stalowych pojemnikach, unikniemy niepotrzebnego bałaganu, w tym ryzyka zapalenia się skapującego tłuszczu. Sferyczna konstrukcja grilla zapewni doskonałą cyrkulację ciepła wewnątrz piekarnika, gwarantując równomierne opiekanie ze wszystkich stron.