Schowek 0
Twój schowek jest pusty
Koszyk 0
Twój koszyk jest pusty ...
    Strona główna » Przepisy na grilla » Pastrami z mostka wołowego
    Grill Campingaz CLASSIC LX VARIO SERIA 2 (Grill do odbioru w salonie)

    Grill Campingaz CLASSIC LX VARIO SERIA 2 (Grill do odbioru w salonie)

    1 500,00 zł899,00 zł
    Brak zmiany ceny produktu w ciągu ostatnich 30 dni
    Nivona Ekspres do kawy Romatica 550 (NIV550)

    Nivona Ekspres do kawy Romatica 550 (NIV550)

    3 118,71 zł2 199,00 zł
    Brak zmiany ceny produktu w ciągu ostatnich 30 dni

    Pastrami z mostka wołowego



    Czas przygotowania: 15 dni
    Czas grillowania: 8 godzin 
    Poziom trudności: trudny
    Rodzaj Grilla: grill na pellet drzewny

    Składniki

    2,2 kg mostek wołowy 2,2 kg
    Zalewa:
    1,5L przegotowanej wody około 30 stopni C
    150g peklosoli  
    1 łyżeczka rozmarynu
    1 łyżeczka goździków
    4szt. owoce jałowca
    4szt. kardamon cały
    2szt. liście laurowe
    Przyprawy suche:
    2 łyżki pieprzu
    2 łyżki kolendry
    2 łyżki gorczycy
    2 łyżki czosnku suszonego
    1 łyżeczka cynamonu
    Przyprawa do posypania Sriracha Chilli Cape Herb&Spice Przyprawa Sriracha Chilli RUB (salongrilli.pl)

    Przygotowanie

    1. Do naczynia wlewamy 1,5L przegotowanej wody o temperaturze około 30 stopni C i mieszamy z 150g peklosoli do rozpuszczenia.
    2. Do przygotowanej solanki dodajemy: 1 łyżeczka rozmarynu,1 łyżeczka goździków, 4szt. owoce jałowca, 4szt. kardamon cały (otwieramy łupiny) i 2szt. liści laurowych.
    3. Wkładamy mostek wołowy do zalewy, przykrywamy i zostawiamy w lodówce na 14 dni.
    4. Po 14 dniach wyciągamy mięso z zalewy i płuczemy z nadmiaru przypraw. Po umyciu suszymy mostek wołowy papierem.
    5. Przygotowujemy mieszankę przypraw suchych. W moździerzu rozgniatamy: 2 łyżki pieprzu, 2 łyżki kolendry, 2 łyżki gorczycy i mieszamy z 2 łyżki czosnku suszonego i 1 łyżeczka cynamonu.  
    6. Mostek wołowy obsypujemy na samym początku przyprawą Sriracha Chilli i następnie mieszanką przygotowaną w moździerzu. Po obsypaniu umieszczamy mięso w lodówce przez jeden dzień.
    7. Po zamarynowaniu na mokro i na sucho przechodzimy do grillowania. Rozgrzewamy grill na pellet drzewny do temperatury 107 stopni C (my używamy pellet z orzecha amerykańskiego).
    8. Po rozgrzaniu grilla umieszczamy mostek wołowy na rusztach w pozycji rynienkowej.    
    9. Do mięsa wbijamy sondę termometru i czekamy aż mostek wołowy osiągnie temperaturę 70 stopni C. 
    10. Po osiągnieciu zadanej temperatury w środku pastrami możemy wyciągnąć mostek wołowy i delektować smakiem na kanapce.
    Smacznego!

    Przybory kuchenne/akcesoria

    Broil King Regal™ Pellet 500 KUP
    Broil King zestaw do grillowania Imperial  KUP
    Broil King Pellet Griller z orzecha amerykańskiego KUP
    Cape Herb&Spice Przyprawa Sriracha Chilli RUB KUP

    Rady/wskazówki
    Pastrami najlepiej pokroić w cienkie plasterki i podawać na kanapkach. 
    Pastrami można podzielić na porcje i zamrozić.  



     

    Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Przepisy na grilla
    Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
    Nie pokazuj więcej tego komunikatu