Pastrami z mostka wołowego
Czas przygotowania: 15 dni
Czas grillowania: 8 godzin
Poziom trudności: trudny
Rodzaj Grilla: grill na pellet drzewny
Składniki
2,2 kg mostek wołowy 2,2 kg
Zalewa:
1,5L przegotowanej wody około 30 stopni C
150g peklosoli
1 łyżeczka rozmarynu
1 łyżeczka goździków
4szt. owoce jałowca
4szt. kardamon cały
2szt. liście laurowe
Przyprawy suche:
2 łyżki pieprzu
2 łyżki kolendry
2 łyżki gorczycy
2 łyżki czosnku suszonego
1 łyżeczka cynamonu
Przyprawa do posypania Sriracha Chilli Cape Herb&Spice Przyprawa Sriracha Chilli RUB (salongrilli.pl)
Przybory kuchenne/akcesoria
Broil King Regal™ Pellet 500 KUP
Broil King zestaw do grillowania Imperial KUP
Broil King Pellet Griller z orzecha amerykańskiego KUP
Cape Herb&Spice Przyprawa Sriracha Chilli RUB KUP
Rady/wskazówki
Pastrami najlepiej pokroić w cienkie plasterki i podawać na kanapkach.
Pastrami można podzielić na porcje i zamrozić.
Czas grillowania: 8 godzin
Poziom trudności: trudny
Rodzaj Grilla: grill na pellet drzewny
Składniki
2,2 kg mostek wołowy 2,2 kg
Zalewa:
1,5L przegotowanej wody około 30 stopni C
150g peklosoli
1 łyżeczka rozmarynu
1 łyżeczka goździków
4szt. owoce jałowca
4szt. kardamon cały
2szt. liście laurowe
Przyprawy suche:
2 łyżki pieprzu
2 łyżki kolendry
2 łyżki gorczycy
2 łyżki czosnku suszonego
1 łyżeczka cynamonu
Przyprawa do posypania Sriracha Chilli Cape Herb&Spice Przyprawa Sriracha Chilli RUB (salongrilli.pl)
Przygotowanie
- Do naczynia wlewamy 1,5L przegotowanej wody o temperaturze około 30 stopni C i mieszamy z 150g peklosoli do rozpuszczenia.
- Do przygotowanej solanki dodajemy: 1 łyżeczka rozmarynu,1 łyżeczka goździków, 4szt. owoce jałowca, 4szt. kardamon cały (otwieramy łupiny) i 2szt. liści laurowych.
- Wkładamy mostek wołowy do zalewy, przykrywamy i zostawiamy w lodówce na 14 dni.
- Po 14 dniach wyciągamy mięso z zalewy i płuczemy z nadmiaru przypraw. Po umyciu suszymy mostek wołowy papierem.
- Przygotowujemy mieszankę przypraw suchych. W moździerzu rozgniatamy: 2 łyżki pieprzu, 2 łyżki kolendry, 2 łyżki gorczycy i mieszamy z 2 łyżki czosnku suszonego i 1 łyżeczka cynamonu.
- Mostek wołowy obsypujemy na samym początku przyprawą Sriracha Chilli i następnie mieszanką przygotowaną w moździerzu. Po obsypaniu umieszczamy mięso w lodówce przez jeden dzień.
- Po zamarynowaniu na mokro i na sucho przechodzimy do grillowania. Rozgrzewamy grill na pellet drzewny do temperatury 107 stopni C (my używamy pellet z orzecha amerykańskiego).
- Po rozgrzaniu grilla umieszczamy mostek wołowy na rusztach w pozycji rynienkowej.
- Do mięsa wbijamy sondę termometru i czekamy aż mostek wołowy osiągnie temperaturę 70 stopni C.
- Po osiągnieciu zadanej temperatury w środku pastrami możemy wyciągnąć mostek wołowy i delektować smakiem na kanapce.
Przybory kuchenne/akcesoria
Broil King Regal™ Pellet 500 KUP
Broil King zestaw do grillowania Imperial KUP
Broil King Pellet Griller z orzecha amerykańskiego KUP
Cape Herb&Spice Przyprawa Sriracha Chilli RUB KUP
Rady/wskazówki
Pastrami najlepiej pokroić w cienkie plasterki i podawać na kanapkach.
Pastrami można podzielić na porcje i zamrozić.
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Przepisy na grilla