Godziny działania sklepuPoniedziałek - sobota 10:00-18:00
Niedziela: nieczynne
Wędzenie pstrągów w wędzarni Borniak
Liczba porcji: 5
Czas przygotowania: 24 godz Czas całkowity w wędzarni: 5 godz
Składniki:
5 szt. pstrągów (około 3,3kg przed patroszeniem)
1,5 litra wody ciepłej około 30°C
120g soli niejodowanej
Przygotowanie
Wsypujemy 120g soli do 1,5l wody o temperaturze około 30°C i mieszamy do rozpuszczenia.
Umieszczamy 5 szt. pstrągów w przygotowanym wcześniej roztworze i odkładamy do lodówki na 24 godziny (czekamy aż solanka wystygnie i przynajmniej raz przekładamy ryby żeby były równo solankowane).
Po jednym dniu solankowania wyciągamy ryby, nabijamy je na haki i wieszamy w wędzarni z umieszczonym wcześniej naczyniem do ściekania solanki.
Po wstępnym osuszeniu (około 30minut) wyciągamy naczynie do zbierania solanki i uruchamiamy wentylator. Ustawiamy grzanie w wędzarni na 40°C i zostawiamy ryby na około 2 godziny. Po 2 godzinach sprawdzamy czy ryby są suche (skórka jest chropowata). Jeżeli ryby są nadal wilgotne to kontynuujemy suszenie.
Po wysuszeniu ryb zakładamy generator dymu i rozpoczynamy właściwy etap wędzenia. W naszym przypadku wsypujemy zrębki śliwy i utrzymujemy temperaturę 60°C. Pozostawiamy nasze ryby w tych warunkach przez 2 godziny.
Kolejnym etapem wędzenia jest podniesienie temperatury do 85°C z nadal włączonym generatorem dymu. Trzeba obserwować kiedy wędzarnia rozgrzeje się do temperatury 85°C i wtedy odczekać 10 minut (jeżeli ryby są większe to trzeba proporcjonalnie wydłużyć czas).
Ryby już są uwędzone i można wyciągnąć z wędzarni. Smacznego!
Przybory kuchenne/akcesoria
Wędzarnia Borniak KUP
Borniak zrębki wędzarnicze śliwa 2l KUP
Borniak osuszacz OW-01 KUP
Rękawice KUP
Rady kucharza
Zalecamy zakup ryb świeżych z pewnej hodowli o wadze około 600-700g przed patroszeniem.