Schowek 0
Twój schowek jest pusty
Koszyk 0
Twój koszyk jest pusty ...
    Strona główna » Przepisy do wędzarni » Wędzenie pstrągów w wędzarni Borniak
    Grill Campingaz CLASSIC LX VARIO SERIA 2 (Grill do odbioru w salonie)

    Grill Campingaz CLASSIC LX VARIO SERIA 2 (Grill do odbioru w salonie)

    1 500,00 zł899,00 zł
    Brak zmiany ceny produktu w ciągu ostatnich 30 dni
    Nivona Ekspres do kawy Romatica 820 (NIV820)

    Nivona Ekspres do kawy Romatica 820 (NIV820)

    4 808,70 zł3 499,00 zł
    Brak zmiany ceny produktu w ciągu ostatnich 30 dni

    Wędzenie pstrągów w wędzarni Borniak



    Liczba porcji: 5

    Czas przygotowania24 godz
    Czas całkowity w wędzarni5 godz

    Składniki:
    5 szt. pstrągów (około 3,3kg przed patroszeniem)
    1,5 litra wody ciepłej około 30°C
    120g soli niejodowanej

    Przygotowanie
    1. Wsypujemy 120g soli do 1,5l wody o temperaturze około 30°C i mieszamy do rozpuszczenia.
      alt
    2. Umieszczamy 5 szt. pstrągów w przygotowanym wcześniej roztworze i odkładamy do lodówki na 24 godziny (czekamy aż solanka wystygnie i przynajmniej raz przekładamy ryby żeby były równo solankowane).
    3. Po jednym dniu solankowania wyciągamy ryby, nabijamy je na haki i wieszamy w wędzarni z umieszczonym wcześniej naczyniem do ściekania solanki.
      alt
    4. Po wstępnym osuszeniu (około 30minut) wyciągamy naczynie do zbierania solanki i uruchamiamy wentylator. Ustawiamy grzanie w wędzarni na 40°C i zostawiamy ryby na około 2 godziny. Po 2 godzinach sprawdzamy czy ryby są suche (skórka jest chropowata). Jeżeli ryby są nadal wilgotne to kontynuujemy suszenie.
    5. Po wysuszeniu ryb zakładamy generator dymu i rozpoczynamy właściwy etap wędzenia. W naszym przypadku wsypujemy zrębki śliwy i utrzymujemy temperaturę 60°C. Pozostawiamy nasze ryby w tych warunkach przez 2 godziny.
    6. Kolejnym etapem wędzenia jest podniesienie temperatury do 85°C z nadal włączonym generatorem dymu. Trzeba obserwować kiedy wędzarnia rozgrzeje się do  temperatury 85°C i wtedy odczekać 10 minut (jeżeli ryby są większe to trzeba proporcjonalnie wydłużyć czas).
      alt
    7. Ryby już są uwędzone i można wyciągnąć z wędzarni. Smacznego!
     
     
    Przybory kuchenne/akcesoria
    Wędzarnia Borniak KUP
    Borniak zrębki wędzarnicze śliwa 2l KUP
    Borniak osuszacz OW-01 KUP
    Rękawice KUP


    Rady kucharza
    Zalecamy zakup ryb świeżych z pewnej hodowli o wadze około 600-700g przed patroszeniem.
     

     

    Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Przepisy do wędzarni
    Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
    Nie pokazuj więcej tego komunikatu