Wędzenie kiełbasy jałowcowej w wędzarni Borniak
Czas przygotowania: 24 godz.
Czas całkowity w wędzarni: 5 godz.
Składniki:
3 kg łopatki wieprzowej
1 kg boczku wieprzowego
2 szt. Browin Pekla do kiełbasy jałowcowej 50gr
250 ml wody ciepłej około 30°C
1 szt. Browin Jelita naturalne wieprzowe kal. 28/30 mm- 15m
Przygotowanie:
1.Pokroić mięso w kawałki o wielkości umożliwiającej zmielenie w posiadanej maszynce do mięsa.
2. Zmielić boczek przez sito z oczkami o średnicy 2-4 mm, a łopatkę wieprzową przez sito o oczkach 8-12 mm. Zmielone mięso połączyć z dwoma opakowaniami Pekli dla kiełbasy jałowcowej, wodą i dokładnie wyrobić.
3. Pozostawić w lodówce przez 24 godzin pod przykryciem.
4. Wypłukać i namoczyć jelita wieprzowe w wodzie o temperaturze 30ºC około 30 minut przed nadziewaniem.
5. Napełnić jelita farszem za pomocą nadziewarki.
6. Osuszyć w wędzarni w temperaturze 40ºC przez 2 godziny.
7. Po wysuszeniu i upewnieniu się że nie ma wilgoci uruchomić generator z zrębkami śliwy i ustawić temperaturę 55ºC. Wędzić około 3 godziny do uzyskania złotej barwy.
8. Podgrzać wodę do parzenia do temperatury 75ºC (można to zrobić w grillu gazowym). Sparzyć kiełbasę przez 20 minut.
9. Odkroić kawałek i sprawdzić czy kiełbasa jest całkowicie sparzona.
10. Pozostawić do wysuszenia przez około 7-10dni w chłodnym i suchym miejscu.
Przepis na alternatywną mieszanke przypraw do kiełbasy:
7g rozdrobnionych owoców jałowca
8g czarnego pieprzu
30g czosnku przeciśniętego przez praskę
55g soli niejodowanej
szczypta saletry
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Przepisy do wędzarni