Czy kiedykolwiek zdarzyło Ci się przypalić mięso lub kiełbaski z powodu zbyt długiego pieczenia? Ten problem to już przeszłość! Wbudowany Timer LCD na baterie pozwala na ustawienie odpowiedniego czasu grillowania. Zegar nie jest przymocowany na stałe, dzięki czemu możesz zabrać go ze sobą np. do kuchni lub pójść i porozmawiać z gośćmi. Zegar powiadomi Cię o upływie zaprogramowanego czasu.
Ruszt z systemem GBS
Rusz wykonany ze stali nierdzewnej o średnicy 57 cm to aż 2342 cm² powierzchni grillowania. Dodatkowo wyposażony został w system wymiennych środków GBS. Gourmet BBQ System pozwala na przygotowanie wielu fantastycznych dań z użyciem m.in.: kamienia do pizzy, patelni żeliwnej, rusztu do steków Sear Great. Otwierane, boczne klapy to kolejne udogodnienie, które pozwala na dosypanie węgla bez konieczności zdejmowania całego rusztu. Soczyste mięso, wyśmienite kiełbaski, równomiernie wypieczone szaszłyki, te i wiele więcej potraw przygotujesz na grillu węglowym Weber Performer Touch-N-Go GBS Deluxe 57 cm.
Możliwość błyskawicznego rozpalenia grilla poprzez naciśnięcie jednego przycisku. Zapomnij o męczącym i długotrwałym rozpalaniu brykietu. Touch-N-Go to system polegający na rozgrzewaniu brykietu poprzez palnik gazowy umieszczony pod dolnym rusztem, na który nasypujemy brykiet. Grill jest gotowy do pracy w zaledwie kilka minut. Zdrowe grillowanie bez użycia dodatkowych środków do rozpalania, z grillem węglowym Weber Performer Touch-N-Go GBS Deluxe 57 cm.
Grill węglowy został osadzony na wózku ze stali nierdzewnej. Duży blat roboczy to całkiem spora ilość miejsca do pracy. Możesz odłożyć gotowe dania lub wykorzystać blat do ich przygotowania. Wózek posiada także zintegrowany kosz na brykiet (Char-Bin). Dzięki temu wszelkie pozostałości po grillowaniu będziesz mógł odłożyć w jedno miejsce, co znacznie zwiększy komfort pracy. Pojemnik możesz wykorzystać również do przechowywania brykietu. Grill posiada cztery wytrzymałe, odporne na warunki atmosferyczne koła do przesuwania, przy czym dwa zostały wyposażone w funkcję blokady. Ustaw grill węglowy w wybranym przez siebie miejscu i zabezpiecz koła przed przesuwaniem. Voilà! Stabilna konstrukcja, solidne wykonanie to bezpieczeństwo i komfort pracy z grillem węglowym Weber Performer Touch-N-Go GBS Deluxe.
To świetne rozwiązanie pozwalające w prosty sposób usunąć wszelkie zabrudzenia i wyczyścić grilla. Popiół powstały w trakcie grillowania będzie gromadził się w nierdzewnym popielniku, który z łatwością wyjmiesz jednym ruchem ręki i opróżnisz z zawartości. Dodatkowo, zasuwa umiejscowiona w popielniku pozwala na sterowanie dopływem powietrza. Dopływ tlenu powoduje zwiększenie temperatury i mocniejsze rozpalenie paleniska. System One-Touch zrobi wszystko za Ciebie!
Elementy pokrywy i kotła zostały pokryte emalią porcelanową, dzięki temu urządzenie jest odpowiednio zabezpieczone przed wpływem warunków atmosferycznych, przebarwieniami oraz zarysowaniami. Nienagrzewający się uchwyt pokryw to gwarancja bezpieczeństwa w trakcie grillowania. Komfortowe grillowanie przez długie lata to cel realizowany przez markę Weber od 70 lat. Sprawdź sam!
Wbudowany w pokrywę termometr pozwala na kontrolę temperatury wewnątrz kotła. Bez trudu przygotujesz potrawy wymagające precyzyjnej temperatury dla osiągnięcia pełni smaku. Wędzenie, pieczenie, smażenie będzie dla Ciebie jeszcze prostsze! Dodatkowo pokrywa posiada specjalny uchwyt, dzięki któremu nie będziesz musiał trzymać jej w ręku. Ponadto ulokowanie jej w tym miejscu, zabezpiecza palenisko przed wiatrem, który wpływa na zmianę temperatury wewnątrz grilla.
Dozownik brykietu to świetny pomocnik w trakcie grillowania przy użyciu grilla węglowego. Pojemnik pozwala na dokładne odmierzenie ilości potrzebnego do rozpalenia grilla surowca. Dzięki czemu nieważne jak duże opakowanie brykietu posiadasz, będziesz mógł z łatwością odmierzyć i uzupełnić go w trakcie grillowania. Sprawdź sam i przekonaj się, jak pomocna może okazać się tak mała rzecz.
Grillowanie metodą pośrednią jest w pełni możliwe, dzięki koszom na węgiel Char Basket, które otrzymasz w zestawie. Ustaw kosze po bokach grilla i rozpal brykiet. Pomiędzy nimi ułóż tacę, w której będzie gromadził się tłuszcz powstały w trakcie pieczenia. Danie umieść na środku rusztu. Następnie zamknij pokrywę, nagrzej grill do temperatury około 180-200 °C i gotowe!
Odporna na rdzę przepustnica pozwala na regulację temperatury wewnątrz grilla. Otwarcie przesłony powoduje zwiększenie dopływu tlenu, co w konsekwencji podnosi temperaturę wewnątrz grilla i zwiększa intensywność palenia się węgielków. Zamknięcie przepustnicy pozwala natomiast na całkowite wygaszenie paleniska. Pełna kontrola nad tym, co dzieje się wewnątrz grilla bez konieczności podnoszenia pokrywy.