Schowek 0
Twój schowek jest pusty
Koszyk 0
Twój koszyk jest pusty ...
    Strona główna » Suszona Wołowina - Beef Jerky
    Grill Campingaz CLASSIC LX VARIO SERIA 2 (Grill do odbioru w salonie)

    Grill Campingaz CLASSIC LX VARIO SERIA 2 (Grill do odbioru w salonie)

    1 500,00 zł899,00 zł
    Brak zmiany ceny produktu w ciągu ostatnich 30 dni
    OFYR- Palenisko Island Corten 85/100 z blatem

    OFYR- Palenisko Island Corten 85/100 z blatem

    12 637,00 zł9 999,00 zł
    Brak zmiany ceny produktu w ciągu ostatnich 30 dni

    Suszona Wołowina - Beef Jerky

    Czas przygotowania: 20 minut 
    Czas całkowity: 14 godziny
    Poziom trudności: łatwe

    Składniki
    900 g łopatki wołowej
    125 ml sos sojowy ciemny
    2 łyżki sosu habanero
    1 łyżka miodu
    1 łyżeczka pieprzu
    1 łyżeczka soli
    10 g ostra papryka grubo mielona

    Przygotowanie
    Dobre mięso stanowi podstawę dla dobrego Jerky. Potrzebny będzie dobry, chudy kawałek wołowiny, oczyszczony ze ścięgien, błon oraz większych kawałków tłuszczu. Godna polecenia jest część zrazowa górna lub górna część udźca. Można również kupić kawałki dobrej polędwicy, jednak jest to znacznie droższa opcja.
    1. Pokroić łopatkę wołową w 2 cm steki i odstawić do zamrażarki na 2-3 godziny żeby stwardniały.
    2. Zamrożone steki kroimy na wąskie paski. Można skorzystać z maszyny do krojenia chleba lub wędliny. Kluczem do prawidłowo wysuszonej wołowiny są odpowiednio cienkie i równo pokrojone kawałki, dzięki czemu mięso wysuszy się równomiernie.
    3. Przygotowujemy marynatę. Do dużej miski wlewamy 125ml sosu sojowego, 2 łyżki sosu habanero, 1 łyżkę miodu, 1 łyżeczkę pieprzu i soli. Wszystkie składniki mieszamy do jednolitej konsystencji.
    4. Mięso w paski przekładamy do miski z marynatą, dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na 4 godziny.
    5. Po odczekaniu 4 godziny mięso osuszamy papierem z reszty marynaty i układamy na desce do krojenia.
    6. Rozgrzewamy grill na pellet do temperatury 82°C i odkręcamy komin na maksymalny przepływ dymu.
    7. Wkładamy paski do grilla (mogą się stykać, ale nie powinny na siebie nachodzić), posypujemy ostrą papryką i suszymy naszą wołowinę około 8 godzin do pełnej twardości. W zależności od urządzenia i grubości mięsa suszenie może trwa od 4 do 8 godzin. Co godzinę należy sprawdzać konsystencję mięsa. Przyda się tutaj dobre wyczucie w palcach. Beef Jerky jesst gotowy, jeżeli nie można w nim wyczuć wilgoci i nie jest miękkie. Pasek mięsa musi się złamać podczas zginania. Jeżeli złamie się zaraz po zgięciu, to znaczy, że jest już przesuszony.
    8. Po wyjęciu mięso powinno być twarde, ponieważ wysuszona wołowina powinna dać się żuć. Smak stopniowo uwalnia się z każdym kolejnym gryzem. Smacznego!
    Przybory kuchenne/akcesoria
    Grill Regal Pellet 500 marki Broil King KUP
    Zestaw do grillowania Imperial KUP
    Pellet drzewny KUP
    Rękawice KUP
    Półka przednia grilla KUP
    Lampka KUP

    Rady kucharza
    Należy wybierać mięso chude. Tłuszcz szybko jełczeje i utrudnia optymalny proces suszenia. Suszyć również możemy wieprzowinę, jagnięcinę, dziczyznę, drób (Turkey Jerky) oraz ryby (Bacalhau - portugalski sztokfisz, czyli suszone ryby rodziny dorszowatych). Pamiętając zawsze o podstawowej zasadzie, że im mniej tłusty kawałek, tym lepiej się wysuszy. 
    Dobrze wysuszone mięso jest odporne na temperaturę. Beef Jerky można przechowywać w torebce zamykanej strunowo przez wiele miesięcy. W opakowaniu próżniowym możliwy czas przechowywania mięsa wydłuża się dwukrotnie. Suszone wołowinę można także przechowywać w słoiku.

    Przejdź do strony głównej
    Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
    Nie pokazuj więcej tego komunikatu