Godziny działania sklepuPoniedziałek - sobota 10:00-18:00
Niedziela: nieczynne
Suszona Wołowina - Beef Jerky
Czas przygotowania: 20 minut Czas całkowity: 14 godziny Poziom trudności: łatwe
Składniki
900 g łopatki wołowej
125 ml sos sojowy ciemny
2 łyżki sosu habanero
1 łyżka miodu
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka soli
10 g ostra papryka grubo mielona
Przygotowanie
Dobre mięso stanowi podstawę dla dobrego Jerky. Potrzebny będzie dobry, chudy kawałek wołowiny, oczyszczony ze ścięgien, błon oraz większych kawałków tłuszczu. Godna polecenia jest część zrazowa górna lub górna część udźca. Można również kupić kawałki dobrej polędwicy, jednak jest to znacznie droższa opcja.
Pokroić łopatkę wołową w 2 cm steki i odstawić do zamrażarki na 2-3 godziny żeby stwardniały.
Zamrożone steki kroimy na wąskie paski. Można skorzystać z maszyny do krojenia chleba lub wędliny. Kluczem do prawidłowo wysuszonej wołowiny są odpowiednio cienkie i równo pokrojone kawałki, dzięki czemu mięso wysuszy się równomiernie.
Przygotowujemy marynatę. Do dużej miski wlewamy 125ml sosu sojowego, 2 łyżki sosu habanero, 1 łyżkę miodu, 1 łyżeczkę pieprzu i soli. Wszystkie składniki mieszamy do jednolitej konsystencji.
Mięso w paski przekładamy do miski z marynatą, dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na 4 godziny.
Po odczekaniu 4 godziny mięso osuszamy papierem z reszty marynaty i układamy na desce do krojenia.
Rozgrzewamy grill na pellet do temperatury 82°C i odkręcamy komin na maksymalny przepływ dymu.
Wkładamy paski do grilla (mogą się stykać, ale nie powinny na siebie nachodzić), posypujemy ostrą papryką i suszymy naszą wołowinę około 8 godzin do pełnej twardości. W zależności od urządzenia i grubości mięsa suszenie może trwa od 4 do 8 godzin. Co godzinę należy sprawdzać konsystencję mięsa. Przyda się tutaj dobre wyczucie w palcach. Beef Jerky jesst gotowy, jeżeli nie można w nim wyczuć wilgoci i nie jest miękkie. Pasek mięsa musi się złamać podczas zginania. Jeżeli złamie się zaraz po zgięciu, to znaczy, że jest już przesuszony.
Po wyjęciu mięso powinno być twarde, ponieważ wysuszona wołowina powinna dać się żuć. Smak stopniowo uwalnia się z każdym kolejnym gryzem. Smacznego!
Przybory kuchenne/akcesoria
Grill Regal Pellet 500 marki Broil King KUP
Zestaw do grillowania Imperial KUP
Pellet drzewny KUP
Rękawice KUP
Półka przednia grilla KUP
Lampka KUP
Rady kucharza
Należy wybierać mięso chude. Tłuszcz szybko jełczeje i utrudnia optymalny proces suszenia. Suszyć również możemy wieprzowinę, jagnięcinę, dziczyznę, drób (Turkey Jerky) oraz ryby (Bacalhau - portugalski sztokfisz, czyli suszone ryby rodziny dorszowatych). Pamiętając zawsze o podstawowej zasadzie, że im mniej tłusty kawałek, tym lepiej się wysuszy.
Dobrze wysuszone mięso jest odporne na temperaturę. Beef Jerky można przechowywać w torebce zamykanej strunowo przez wiele miesięcy. W opakowaniu próżniowym możliwy czas przechowywania mięsa wydłuża się dwukrotnie. Suszone wołowinę można także przechowywać w słoiku.