Schowek 0
Twój schowek jest pusty
Koszyk 0
Twój koszyk jest pusty ...
    Strona główna » Ślimaki Helix Aspersa Muller w sosie pomidorowym
    Nivona Ekspres do kawy Romatica 795 (NIV795)

    Nivona Ekspres do kawy Romatica 795 (NIV795)

    4 288,69 zł3 263,00 zł
    Brak zmiany ceny produktu w ciągu ostatnich 30 dni
    Nivona Ekspres do kawy Romatica 965 (NIV965)

    Nivona Ekspres do kawy Romatica 965 (NIV965)

    6 479,99 zł4 999,00 zł
    Brak zmiany ceny produktu w ciągu ostatnich 30 dni

    Ślimaki Helix Aspersa Muller w sosie pomidorowym

    Czas przygotowania: 1 godz.
    Czas grillowania1 godz. 
    Poziom trudności: łatwy
    Rodzaj Grilla: grill gazowy
    Ilość porcji: 4

    Składniki:
    0,5 kg oczyszczonych  ślimaków Helix Aspersa Muller
    2 szt. cebuli
    4 szt. ząbków czosnku
    400 g pomidorów z puszki
    500 ml bulionu (przepis na końcu strony)
    150 ml białego wina
    1 szt. bagietki
    4-5 łyżek sosu Dziki Bill ISKRA 
    oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia ekstra
    sól (do smaku)
    pieprz (do smaku)

    Przygotowanie:.
    1. Umyć ślimaki pod bieżącą wodą, jeden po drugim. Ważne żeby ślimaki były na czczo (3-4 dni bez jedzenia).

    2. Ugotować około 2l wody na kuchence bocznej grilla i czekamy aż będzie wrzeć. 
    3. Posolić ślimaki żeby schowały się do muszelek i wsypujemy do wrzącej wody. Gotujemy 10 minut na średnim ogniu i usuwamy pieniący się śluz łyżką cedzakową.
    4. Ugotowane ślimaki i możemy je przełożyć łyżką cedzakową do innego naczynia.
    5. Rozgrzać wok w grillu bezpośrednio na aromatyzerach.
    6. Do rozgrzanego woka nalać olej i zeszklić pokrojoną cebulę w drobną kostkę. 
    7. Do zeszklonej cebulki dodać: 4 pokrojone ząbki czosnku, 500ml bulionu, 400g pomidorów z puszki, 150ml białego wina, 4-5 łyżek sosu Dziki Bill ISKA, sól z pieprzem do smaku i na końcu dodać ślimaki. Grillować mieszając przez około 40 minut. 

    8. Przełożyć ślimaki z sosem na talerz i podać z bagietką. Smacznego!


    Przybory kuchenne/akcesoria
    Broil King Grill gazowy Baron 490 KUP
    Broil King zestaw do grillowania Imperial  KUP
    Broil King Wok Żeliwny KUP
    Cape Herb&Spice Różowa Sól z młynkiem KUP
    Cape Herb&Spice Czarny Pieprz z młynkiem KUP
    Dziki Bill Iskra 200 ml KUP

    Rady/wskazówki
    Ślimaki najlepiej kupić w hodowlii ślimaków i można zamówić je przez Internet.  

    Przepis na bulion:
    2l wody
    2 szt. marchewki
    0,5 szt. selera
    2 szt. korzeni pietruszki
    1 szt. cebuli
    2 szt. liści laurowych
    2 szt. ziaren ziela angielskiego
    5 szt. ziarenek pieprzu czarnego
    1 łyżeczka soli

    Przygotowanie:
    1. Opalić cebulę.
    2. Wlać do garnka 2l wody i dodać opalaną cebulę, 2szt. marchewki, 2 szt. korzeni pietruszki, 1 szt. cebuli, 2 szt. liści laurowych, 5 szt. ziarenek pieprzu czarnego, 1 łyżeczka soli i 2 szt. ziaren ziela angielskiego. Wszystko gotować na małym ogniu przez około 1,5 godziny. 



     

    Przejdź do strony głównej
    Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
    Nie pokazuj więcej tego komunikatu