Czas przygotowania: 1 godz.
Czas grillowania: 1 godz.
Poziom trudności: łatwy
Rodzaj Grilla: grill gazowy
Ilość porcji: 4
Składniki:
0,5 kg oczyszczonych ślimaków Helix Aspersa Muller
2 szt. cebuli
4 szt. ząbków czosnku
400 g pomidorów z puszki
500 ml bulionu (przepis na końcu strony)
150 ml białego wina
1 szt. bagietki
4-5 łyżek sosu Dziki Bill ISKRA
oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia ekstra
sól (do smaku)
pieprz (do smaku)
Przygotowanie:.
1. Umyć ślimaki pod bieżącą wodą, jeden po drugim. Ważne żeby ślimaki były na czczo (3-4 dni bez jedzenia).
2. Ugotować około 2l wody na kuchence bocznej grilla i czekamy aż będzie wrzeć.
3. Posolić ślimaki żeby schowały się do muszelek i wsypujemy do wrzącej wody. Gotujemy 10 minut na średnim ogniu i usuwamy pieniący się śluz łyżką cedzakową.
4. Ugotowane ślimaki i możemy je przełożyć łyżką cedzakową do innego naczynia.
5. Rozgrzać wok w grillu bezpośrednio na aromatyzerach.
6. Do rozgrzanego woka nalać olej i zeszklić pokrojoną cebulę w drobną kostkę.
7. Do zeszklonej cebulki dodać: 4 pokrojone ząbki czosnku, 500ml bulionu, 400g pomidorów z puszki, 150ml białego wina, 4-5 łyżek sosu Dziki Bill ISKA, sól z pieprzem do smaku i na końcu dodać ślimaki. Grillować mieszając przez około 40 minut.
8. Przełożyć ślimaki z sosem na talerz i podać z bagietką. Smacznego!
Przybory kuchenne/akcesoria
Broil King Grill gazowy Baron 490
KUP
Broil King zestaw do grillowania Imperial
KUP
Broil King Wok Żeliwny
KUP
Cape Herb&Spice Różowa Sól z młynkiem
KUP
Cape Herb&Spice Czarny Pieprz z młynkiem
KUP
Dziki Bill Iskra 200 ml
KUP
Rady/wskazówki
Ślimaki najlepiej kupić w hodowlii ślimaków i można zamówić je przez Internet.
Przepis na bulion:
2l wody
2 szt. marchewki
0,5 szt. selera
2 szt. korzeni pietruszki
1 szt. cebuli
2 szt. liści laurowych
2 szt. ziaren ziela angielskiego
5 szt. ziarenek pieprzu czarnego
1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
1. Opalić cebulę.
2. Wlać do garnka 2l wody i dodać opalaną cebulę, 2szt. marchewki, 2 szt. korzeni pietruszki, 1 szt. cebuli, 2 szt. liści laurowych, 5 szt. ziarenek pieprzu czarnego, 1 łyżeczka soli i 2 szt. ziaren ziela angielskiego. Wszystko gotować na małym ogniu przez około 1,5 godziny.