Schowek 0
Twój schowek jest pusty
Koszyk 0
Twój koszyk jest pusty ...
    Strona główna » Przepisy na grilla » Ślimaki Helix Aspersa Muller w sosie pomidorowym
    Grill gazowy Campingaz 3 SERIES SELECT S

    Grill gazowy Campingaz 3 SERIES SELECT S

    3 200,00 zł2 199,00 zł
    Brak zmiany ceny produktu w ciągu ostatnich 30 dni
    Grill gazowy Campingaz 4 SERIES SELECT S (Grill do odbioru w salonie).

    Grill gazowy Campingaz 4 SERIES SELECT S (Grill do odbioru w salonie).

    3 600,00 zł2 399,00 zł
    Najniższa cena w okresie 30 dni przed wprowadzeniem obniżki to 3 600,00 zł

    Ślimaki Helix Aspersa Muller w sosie pomidorowym



    Czas przygotowania: 1 godz.

    Czas grillowania1 godz. 

    Poziom trudności: łatwy

    Rodzaj Grilla: grill gazowy

    Ilość porcji: 4



    Składniki:

    0,5 kg oczyszczonych  ślimaków Helix Aspersa Muller

    2 szt. cebuli

    4 szt. ząbków czosnku

    400 g pomidorów z puszki

    500 ml bulionu (przepis na końcu strony)

    150 ml białego wina

    1 szt. bagietki

    4-5 łyżek sosu Dziki Bill ISKRA 

    oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia ekstra

    sól (do smaku)

    pieprz (do smaku)



    Przygotowanie:.

    1. Umyć ślimaki pod bieżącą wodą, jeden po drugim. Ważne żeby ślimaki były na czczo (3-4 dni bez jedzenia).
     
    alt



    2. Ugotować około 2l wody na kuchence bocznej grilla i czekamy aż będzie wrzeć. 

    3. Posolić ślimaki żeby schowały się do muszelek i wsypujemy do wrzącej wody. Gotujemy 10 minut na średnim ogniu i usuwamy pieniący się śluz łyżką cedzakową.

    4. Ugotowane ślimaki i możemy je przełożyć łyżką cedzakową do innego naczynia.

    5. Rozgrzać wok w grillu bezpośrednio na aromatyzerach.

    6. Do rozgrzanego woka nalać olej i zeszklić pokrojoną cebulę w drobną kostkę. 

    7. Do zeszklonej cebulki dodać: 4 pokrojone ząbki czosnku, 500ml bulionu, 400g pomidorów z puszki, 150ml białego wina, 4-5 łyżek sosu Dziki Bill ISKA, sól z pieprzem do smaku i na końcu dodać ślimaki. Grillować mieszając przez około 40 minut. 
     
    alt



    8. Przełożyć ślimaki z sosem na talerz i podać z bagietką. Smacznego!
     
    alt





    Przybory kuchenne/akcesoria

    Broil King Grill gazowy Baron 490 KUP

    Broil King zestaw do grillowania Imperial  KUP

    Broil King Wok Żeliwny KUP

    Cape Herb&Spice Różowa Sól z młynkiem KUP

    Cape Herb&Spice Czarny Pieprz z młynkiem KUP

    Dziki Bill Iskra 200 ml KUP



    Rady/wskazówki

    Ślimaki najlepiej kupić w hodowlii ślimaków i można zamówić je przez Internet.  



    Przepis na bulion:

    2l wody

    2 szt. marchewki

    0,5 szt. selera

    2 szt. korzeni pietruszki

    1 szt. cebuli

    2 szt. liści laurowych

    2 szt. ziaren ziela angielskiego

    5 szt. ziarenek pieprzu czarnego

    1 łyżeczka soli



    Przygotowanie:

    1. Opalić cebulę.

    2. Wlać do garnka 2l wody i dodać opalaną cebulę, 2szt. marchewki, 2 szt. korzeni pietruszki, 1 szt. cebuli, 2 szt. liści laurowych, 5 szt. ziarenek pieprzu czarnego, 1 łyżeczka soli i 2 szt. ziaren ziela angielskiego. Wszystko gotować na małym ogniu przez około 1,5 godziny. 







     

    Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Przepisy na grilla
    Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
    Nie pokazuj więcej tego komunikatu