Łosoś grillowany na desce cedrowej
Liczba porcji: 2
Czas przygotowania: 10 minut
Czas całkowity: 1 godzina 30 minut
Poziom trudności: łatwe
Składniki
500 g filetów z łososia
Olej rzepakowy do nasmarowania desek cedrowych
100 g roszponka
1 Limonka
2 łyżki octu winnego
8 łyżek oliwa z oliwek
1 łyżka musztardy delikatesowej
Szczypta soli i pieprzu
1 bagietka
Przygotowanie
Przybory kuchenne/akcesoria
Broil King Cedrowa DeskaDo Grillowania KUP
Broil King Grill gazowy Baron 490 KUP
Broil King Termometr Meater + KUP
Broil King Pędzel Silikonowy Imperial KUP
Rady kucharza
Jeśli posiadasz Termometr Meater + zainstaluj dedykowaną aplikację Inteligentny Termometr MEATER przed grillowaniem.
W trakcie grillowania należy skręcić odrobiną palniki, żeby uniknąć dalszego wzrostu temperatury. Dodatkowo pod koniec grillowania zalecamy skręcić środkowe palniki pozostawiając tylko odpalone zewnętrzne palniki. W tym czasie umieścić rybę w środkowej części grilla. Dzięki temu zabiegowi zwiększymy żywotność naszych desek, ponieważ unikniemy bezpośredniego ognia pod deskami cedrowymi.
Czas przygotowania: 10 minut
Czas całkowity: 1 godzina 30 minut
Poziom trudności: łatwe
Składniki
500 g filetów z łososia
Olej rzepakowy do nasmarowania desek cedrowych
100 g roszponka
1 Limonka
2 łyżki octu winnego
8 łyżek oliwa z oliwek
1 łyżka musztardy delikatesowej
Szczypta soli i pieprzu
1 bagietka
Przygotowanie
- W wodzie namoczyć deski cedrowe przez min 1 godzinę.
- Nagrzać grill gazowy do temperatury 220 stopni C.
- Filety z łososia doprawić do smaku solą i pieprzem, następnie ułożyć je na deskach cedrowych skórą do dołu .
- Korzystając z termometru Meater + należy postępować zgodnie z dedykowaną aplikacją (sparować termometr z telefonem/aplikacją, wybrać jaką potrawę przygotowujemy oraz umieścić termometr w środku jednego z filetów).
- Pokroić limonkę w plastry, następnie ułożyć plastry na wierzchu ryby.
- Pokrojoną bagietkę skropić oliwą z oliwek.
- Jeśli grill osiągnął zadaną temperaturę (220 stopni C) układamy na ruszcie deski z rybą, jednocześnie uruchomiając aplikację w celu monitorowania temperatury w środku ryby. Aplikacja poinformuje nas kiedy ryba jest gotowa, czyli osiągnie zadaną temperaturę. W naszym przypadku 57 stopni C wewnątrz ryby.
- Grzanki umieścić na grillu pod koniec grillowania.
- Rybę podajemy na desce cedrowej z grzankami oraz z sałatką z roszponki.
Przybory kuchenne/akcesoria
Broil King Cedrowa DeskaDo Grillowania KUP
Broil King Grill gazowy Baron 490 KUP
Broil King Termometr Meater + KUP
Broil King Pędzel Silikonowy Imperial KUP
Rady kucharza
Jeśli posiadasz Termometr Meater + zainstaluj dedykowaną aplikację Inteligentny Termometr MEATER przed grillowaniem.
W trakcie grillowania należy skręcić odrobiną palniki, żeby uniknąć dalszego wzrostu temperatury. Dodatkowo pod koniec grillowania zalecamy skręcić środkowe palniki pozostawiając tylko odpalone zewnętrzne palniki. W tym czasie umieścić rybę w środkowej części grilla. Dzięki temu zabiegowi zwiększymy żywotność naszych desek, ponieważ unikniemy bezpośredniego ognia pod deskami cedrowymi.
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Przepisy na grilla