Schowek 0
Twój schowek jest pusty
Koszyk 0
Twój koszyk jest pusty ...
    Strona główna » Karp z grilla na deskach cedrowych
    OFYR- Palenisko Island Corten 85/100 z blatem

    OFYR- Palenisko Island Corten 85/100 z blatem

    12 637,00 zł9 999,00 zł
    Brak zmiany ceny produktu w ciągu ostatnich 30 dni
    Jura Ekspres do kawy ENA4 Full Metropolitan Black (EA 15344)

    Jura Ekspres do kawy ENA4 Full Metropolitan Black (EA 15344)

    3 499,00 zł3 439,00 zł
    Najniższa cena w okresie 30 dni przed wprowadzeniem obniżki to 3 499,00 zł

    Karp z grilla na deskach cedrowych

    Liczba porcji: 4
    Czas przygotowania: 20 minut
    Czas całkowity: 6 godzin
    Poziom trudności: łatwe

    Składniki
    1 sztuka świeżego wypatroszonego karpia
    Zalewa solankowa 7% (2 litry ciepłej wody + 140 g soli + 20g cukru)
    Olej rzepakowy do nasmarowania desek cedrowych
    Broil King Cedrowa Deska do grillowania 
    Sól i pieprz do smaku
    Cytryna pokrojona w ćwiartki

    Przygotowanie
    1. Przygotować 7% zalewę solankową. W dwóch litrach ciepłej wody rozpuścić 140 g soli + 20g cukru. 
    2. Karpia poporcjować, następnie pozostawić go w zalewie na 4-5 godzin. 
    3. 1 godzinę przed końcem namaczania karpia należy również namoczyć w wodzie deski cedrowe.
    4. Nagrzać grill na pellet do temperatury 176 stopni C (zalecana temperatura do grillowania ryb).
    5. Deski cedrowe po namoczeniu należy wytrzeć do sucha papierowymi ręcznikami oraz posmarować olejem rzepakowym od strony na której będą leżały dzwonki karpia.
    6. Dzwonki karpia doprawić do smaku solą i pieprzem, następnie umieścić je na deskach cedrowych.
    7. Jeśli grill osiągnął zadaną temperaturę (176 stopni C) układamy na ruszcie deski z rybą, następnie do najgrubszej części karpia wbijamy termometr oraz ustawiamy na grillu zalecaną temperaturę 77 stopni C jaką powinniśmy osiągnąć wewnątrz ryby, żeby uzyskać najlepsze walory smakowe.
    8. Dedykowana aplikacja poinformuje nas kiedy ryba jest gotowa, czyli osiągnie zadaną temperaturę 77 stopni C. wewnątrz ryby. 
    9. Rybę możemy podać na desce cedrowej z grzankami oraz z grillowanymi warzywami. Oczywiście nie może również zabraknąć ćwiartek cytryny w celu skropienia ryby i podbicia smaku.
    Smacznego!

    Przybory kuchenne/akcesoria

    Broil King Regal™ Pellet 500 KUP
    Broil King Pellet Griller S Select mieszanka dębu, klony i wiśni  KUP

    Rady/wskazówki
    Jeśli jesteś z okolic Częstochowy polecamy kupić karpia w gospodarstwie rybnym Knieja. Woda jest z Wiercicy, jest to rzeka pierwszej klasy czystości. Ryby są karmione tylko zbożami oraz kukurydzą. Testowaliśmy również ryby z innych gospodarstw rybnym lub sklepów sieciowy, jednak najpyszniejsze są właśnie od nich. Warto rozejrzeć się czy w Waszej okolicy nie macie tego typu gospodarstwa rybnego.
     
    Przepis możesz również wykonać na grillu gazowym lub w piekarniku. Polecamy korzystać z termometru w celu uzyskania najlepszych walorów smakowych.

    Przejdź do strony głównej
    Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
    Nie pokazuj więcej tego komunikatu