Godziny działania sklepuPoniedziałek - sobota 10:00-18:00
Niedziela: nieczynne
Karp z grilla na deskach cedrowych
Liczba porcji: 4 Czas przygotowania: 20 minut Czas całkowity: 6 godzin Poziom trudności: łatwe
Składniki
1 sztuka świeżego wypatroszonego karpia
Zalewa solankowa 7% (2 litry ciepłej wody + 140 g soli + 20g cukru)
Olej rzepakowy do nasmarowania desek cedrowych
Broil King Cedrowa Deska do grillowania
Sól i pieprz do smaku
Cytryna pokrojona w ćwiartki
Przygotowanie
Przygotować 7% zalewę solankową. W dwóch litrach ciepłej wody rozpuścić 140 g soli + 20g cukru.
Karpia poporcjować, następnie pozostawić go w zalewie na 4-5 godzin.
1 godzinę przed końcem namaczania karpia należy również namoczyć w wodzie deski cedrowe.
Nagrzać grill na pellet do temperatury 176 stopni C (zalecana temperatura do grillowania ryb).
Deski cedrowe po namoczeniu należy wytrzeć do sucha papierowymi ręcznikami oraz posmarować olejem rzepakowym od strony na której będą leżały dzwonki karpia.
Dzwonki karpia doprawić do smaku solą i pieprzem, następnie umieścić je na deskach cedrowych.
Jeśli grill osiągnął zadaną temperaturę (176 stopni C) układamy na ruszcie deski z rybą, następnie do najgrubszej części karpia wbijamy termometr oraz ustawiamy na grillu zalecaną temperaturę 77 stopni C jaką powinniśmy osiągnąć wewnątrz ryby, żeby uzyskać najlepsze walory smakowe.
Dedykowana aplikacja poinformuje nas kiedy ryba jest gotowa, czyli osiągnie zadaną temperaturę 77 stopni C. wewnątrz ryby.
Rybę możemy podać na desce cedrowej z grzankami oraz z grillowanymi warzywami. Oczywiście nie może również zabraknąć ćwiartek cytryny w celu skropienia ryby i podbicia smaku.
Smacznego!
Przybory kuchenne/akcesoria
Broil King Regal™ Pellet 500 KUP
Broil King Pellet Griller S Select mieszanka dębu, klony i wiśni KUP
Rady/wskazówki
Jeśli jesteś z okolic Częstochowy polecamy kupić karpia w gospodarstwie rybnym Knieja. Woda jest z Wiercicy, jest to rzeka pierwszej klasy czystości. Ryby są karmione tylko zbożami oraz kukurydzą. Testowaliśmy również ryby z innych gospodarstw rybnym lub sklepów sieciowy, jednak najpyszniejsze są właśnie od nich. Warto rozejrzeć się czy w Waszej okolicy nie macie tego typu gospodarstwa rybnego.
Przepis możesz również wykonać na grillu gazowym lub w piekarniku. Polecamy korzystać z termometru w celu uzyskania najlepszych walorów smakowych.