Karp z grilla na deskach cedrowych
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 20 minut
Czas całkowity: 6 godzin
Poziom trudności: łatwe
Składniki
1 sztuka świeżego wypatroszonego karpia
Zalewa solankowa 7% (2 litry ciepłej wody + 140 g soli + 20g cukru)
Olej rzepakowy do nasmarowania desek cedrowych
Broil King Cedrowa Deska do grillowania
Sól i pieprz do smaku
Cytryna pokrojona w ćwiartki
Przygotowanie
Przybory kuchenne/akcesoria
Broil King Regal™ Pellet 500 KUP
Broil King Pellet Griller S Select mieszanka dębu, klony i wiśni KUP
Rady/wskazówki
Czas przygotowania: 20 minut
Czas całkowity: 6 godzin
Poziom trudności: łatwe
Składniki
1 sztuka świeżego wypatroszonego karpia
Zalewa solankowa 7% (2 litry ciepłej wody + 140 g soli + 20g cukru)
Olej rzepakowy do nasmarowania desek cedrowych
Broil King Cedrowa Deska do grillowania
Sól i pieprz do smaku
Cytryna pokrojona w ćwiartki
Przygotowanie
- Przygotować 7% zalewę solankową. W dwóch litrach ciepłej wody rozpuścić 140 g soli + 20g cukru.
- Karpia poporcjować, następnie pozostawić go w zalewie na 4-5 godzin.
- 1 godzinę przed końcem namaczania karpia należy również namoczyć w wodzie deski cedrowe.
- Nagrzać grill na pellet do temperatury 176 stopni C (zalecana temperatura do grillowania ryb).
- Deski cedrowe po namoczeniu należy wytrzeć do sucha papierowymi ręcznikami oraz posmarować olejem rzepakowym od strony na której będą leżały dzwonki karpia.
- Dzwonki karpia doprawić do smaku solą i pieprzem, następnie umieścić je na deskach cedrowych.
- Jeśli grill osiągnął zadaną temperaturę (176 stopni C) układamy na ruszcie deski z rybą, następnie do najgrubszej części karpia wbijamy termometr oraz ustawiamy na grillu zalecaną temperaturę 77 stopni C jaką powinniśmy osiągnąć wewnątrz ryby, żeby uzyskać najlepsze walory smakowe.
- Dedykowana aplikacja poinformuje nas kiedy ryba jest gotowa, czyli osiągnie zadaną temperaturę 77 stopni C. wewnątrz ryby.
- Rybę możemy podać na desce cedrowej z grzankami oraz z grillowanymi warzywami. Oczywiście nie może również zabraknąć ćwiartek cytryny w celu skropienia ryby i podbicia smaku.
Przybory kuchenne/akcesoria
Broil King Regal™ Pellet 500 KUP
Broil King Pellet Griller S Select mieszanka dębu, klony i wiśni KUP
Rady/wskazówki
Jeśli jesteś z okolic Częstochowy polecamy kupić karpia w gospodarstwie rybnym Knieja. Woda jest z Wiercicy, jest to rzeka pierwszej klasy czystości. Ryby są karmione tylko zbożami oraz kukurydzą. Testowaliśmy również ryby z innych gospodarstw rybnym lub sklepów sieciowy, jednak najpyszniejsze są właśnie od nich. Warto rozejrzeć się czy w Waszej okolicy nie macie tego typu gospodarstwa rybnego.
Przepis możesz również wykonać na grillu gazowym lub w piekarniku. Polecamy korzystać z termometru w celu uzyskania najlepszych walorów smakowych.
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Przepisy na grilla