Schowek 0
Twój schowek jest pusty
Koszyk 0
Twój koszyk jest pusty ...
    Strona główna » Kaczka z rożna z ziemniaczkami z grilla
    OFYR- Palenisko Island Corten 85/100 z blatem

    OFYR- Palenisko Island Corten 85/100 z blatem

    12 637,00 zł9 999,00 zł
    Brak zmiany ceny produktu w ciągu ostatnich 30 dni
    Jura Ekspres do kawy E8 Piano Black (EB 15355)

    Jura Ekspres do kawy E8 Piano Black (EB 15355)

    5 499,00 zł4 999,00 zł
    Najniższa cena w okresie 30 dni przed wprowadzeniem obniżki to 5 499,00 zł

    Kaczka z rożna z ziemniaczkami z grilla

     Liczba porcji: 4
    Czas przygotowania: 30 minut
    Czas całkowity: 2 godzina 30 minut
    Poziom trudności: średni

    Składniki

    Kaczka

    1 tuszka kaczki  bez szyi, kupra i podrobów (ok. 2 kg)
    2 winne jabłka (np. szara reneta) pokrojonych w ćwiartki oraz bez gniazd nasiennych
    1 obrana i pokrojona w ćwiartki pomarańcza
    Gotowe przyprawy do natarcia kaczki Cape Herb & Spice (wybraliśmy Asian Stirfry Rub oraz Sriracha Chilli)

    Ziemniaczki pieczone na grillu

    600 g ziemniaków pokrojonych w 1 cm łódeczki (w zależności od preferencji mogą być ze skórką lub bez)
    4 łyżki oleju
    Gotowe przyprawy Cape Herb & Spice (wybraliśmy Asian Stirfry Rub oraz Sriracha Chilli)
    1 łyżeczka soli

    Przygotowanie

    Kaczka
    1. Nagrzać grill na pellet do temperatury 177 stopni C (zalecana temperatura przez producenta do grillowania kaczki) .
    2. W tym czasie tuszę kaczki umyć oraz dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym.
    3. Kaczkę natrzeć od środka przyprawami, następnie nafaszerować ją przygotowanymi wcześniej pomarańczami oraz jabłkami.
    4. Za pomocą nici wędliniarskiej zaszyć otwór po szyi oraz dół tuszki, następnie związać nogi.
    5. Skórę kaczki można ponacinać, uważając żeby nie uszkodzić mięsa.
    6. Kaczkę z zewnątrz natrzeć przyprawami Cape Herb Spice.
    7. Korzystając z termometru Meater +  należy postępować zgodnie z wskazówkami z dedykowanej aplikacji (sparować termometr z telefonem/aplikacją, wybrać jaką potrawę przygotowujemy oraz umieścić termometr w kaczce).
    8. Jeśli grill osiągnął zadaną temperaturę (177 stopni C) nakładamy kaczkę na rożen, jednocześnie uruchomiając aplikację w celu monitorowania temperatury mięsa. Aplikacja poinformuje nas jak umieścić termometr oraz kiedy kaczka będzie gotowa, czyli osiągnie zadaną temperaturę. W naszym przypadku 77 stopni C wewnątrz kaczki (około 2 godziny 15 minut). 
    9. Ziemniaczki umieszczamy na grillu pod koniec grillowania (po około 1 godzinie i 40 minutach grillowania kaczki). 
    Ziemniaczane pieczone na grillu
    1. W garnku zagotować wodę.
    2. Do gotującej się osolonej wody wrzucić ziemniaki i gotować przez 10 min.
    3. Ziemniaki odstawić do ostudzenia na klika minut.
    4. Do ugotowanych ziemniaków dodać przygotowaną wcześniej mieszankę przypraw i olej, dokładnie wymieszać, aby przyprawa równomiernie pokryła ziemniaki. Ziemniaki ułożyć na rozgrzany ruszt grilla (grillować ok. 20 min). 
    Smacznego!

    Przybory kuchenne/akcesoria

    Broil King Bezprzewodowy Termometr Meater +  KUP
    Broil King Regal™ Pellet 500 KUP
    Broil King Pellet Griller S Select KUP
    Broil King Zestaw Rożna Do Grilli Pellet KUP
    Cape Herb&Spice Przyprawa Sriracha Chilli RUB KUP

    Rady/wskazówki
    W przypadku wykorzystania mrożonej kaczki najlepiej rozmrozić ją wkładając do lodówki na 24 godz lub trzymając przez cały dzień w temp. pokojowej. Przed pieczeniem kaczkę należy ogrzać do temp. pokojowej. 
    Po namoczeniu i osuszeniu kaczki można usunąć nadmiar tłuszczu oraz odciąć nadmiar skóry w okolicach otworów.

    Jeśli posiadasz Termometr Meater + zainstaluj dedykowaną aplikację Inteligentny Termometr MEATER przed grillowaniem.  

    Przejdź do strony głównej
    Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
    Nie pokazuj więcej tego komunikatu