Godziny działania sklepuPoniedziałek - sobota 10:00-18:00
Niedziela: nieczynne
Jurajskie Pieczonki w kociołku
Liczba porcji: 10
Czas przygotowania: 1 godz. Czas całkowity w palenisku ogrodowym: 1,5 godz.
Składniki na kociołek 10L:
5 kg obranych i pokrojonych w talarki ziemniaków
2 kg kiełbasy
0,3 kg pokrojonego boczku
3 szt. cebuli (pokrojonej w kostkę)
3 szt. marchwi (pokrojonej w plastry)
1 kostka masła
liście kapusty
pieprz, sól i majeranek
Przygotowanie
Na początku rozpalić palenisko Ofyr twardym drewnem np. bukowym.
Obłożyć garnek liśćmi kapusty (można dodatkowo wcześniej obłożyć aluminiową folią).
Układać na zmianę warstwę ziemniaków, przypraw (pieprz, sól, majeranek), kiełbasy, boczku, cebuli, marchwi i plastry masła. Zrobić co najmniej 3 zestawy takich warstw.
Od góry składniki przykryć kapustą i następnie przykrywką. Garnek mocno skręcić żeby jak najmniej wydobywała się para i włożyć do paleniska. Najlepiej jak w palenisku będzie żar.
Piec w palenisku przez 1,5h (po 0,5h gotowania będzie już wydobywać się zapach pieczonek.
Wyciągnąć pieczonki z paleniska najlepiej za pomocą długiej rury.
Po otwarciu kociołka wymieszaj składniki i podawaj z sosami Dzikiego Billa. SMACZNEGO!
Przybory kuchenne/akcesoria
OFYR Palenisko Classic Storage Corten 100 KUP
Kociołek Myśliwski 10L KUP
Przyprawy i sosy KUP
Rękawice KUP
Rady kucharza
Do paleniska używaj drewna najlepiej suchego bukowego o wilgotności poniżej 20%