Schowek 0
Twój schowek jest pusty
Koszyk 0
Twój koszyk jest pusty ...
    Strona główna » Przepisy na grilla » Jak Przygotować Chrupiące Ziemniaczki na Grillu Gazowym
    Weber Grill Gazowy Genesis Smart EX435

    Weber Grill Gazowy Genesis Smart EX435

    11 499,00 zł10 999,00 zł
    Brak zmiany ceny produktu w ciągu ostatnich 30 dni
    Weber Grill Gazowy Traveler Czarny (9010033)

    Weber Grill Gazowy Traveler Czarny (9010033)

    2 449,00 zł2 399,00 zł
    Najniższa cena w okresie 30 dni przed wprowadzeniem obniżki to 2 449,00 zł

    Jak Przygotować Chrupiące Ziemniaczki na Grillu Gazowym

    Grillowanie ziemniaków  to świetny sposób na uzyskanie chrupiącej skórki i miękkiego wnętrza. Oto krok po kroku, jak osiągnąć ten efekt.


    Ziemniaki z grilla o szaszłyk

     

    Składniki

    • 1 kg małych ziemniaków
    • 3 łyżki oliwy z oliwek
    • 2 ząbki czosnku (posiekane)
    • 1 łyżka świeżego rozmarynu (posiekanego)
    • Sól i pieprz do smaku

    Przygotowanie Ziemniaków

    • Umyj ziemniaki i pokrój na połówki lub ćwiartki.
    • W misce wymieszaj oliwę z oliwek, czosnek, rozmaryn, sól i pieprz.
    • Dodaj ziemniaki i dokładnie wymieszaj, aby równomiernie pokryły się marynatą.

    Ustawienia Grilla Gazowego

    Przygotowanie Grilla:
    • Umieść płytę żeliwną na ruszcie i pozwól jej się dobrze nagrzać.
    • Grill rozgrzej do średnio-wysokiej temperatury (około 200-220°C).
    • Posmaruj płytę cienką warstwą oleju do smażenia, aby zapobiec przywieraniu ziemniaków.

    Grillowanie Ziemniaków

    Grillowanie:
    • Skręć palniki na średnią lub małą moc (dostosuj to go mocy palników).
    • Ułóż ziemniaki przeciętą stroną do dołu na płycie.
    • Ważne: nie obracaj ziemniaków zbyt często! Pozwól im grillować na jednej stronie przez około 10-20 minut, aż utworzy się złocista i chrupiąca skórka.
    • Zalecam zacząć na palników skręconych na minimalną moc po 10 min sprawdzić czy ziemniaczki są zarumienione, jeśli nie zwiększyć moc palników.
    • Po uzyskaniu pożądanej skórki, obróć ziemniaki na drugą stronę i grilluj przez kolejne 10-15 minut, aż będą miękkie w środku. Możesz to sprawdzić wbijając widelec w jednego z ziemniaczków. Jeśli łatwo się wbije, ziemniaczki są już gotowe.
    Chrupiące ziemniaczki z grilla gazowego
     
    Kontrola Temperatury:
    • Utrzymuj równomierną temperaturę grilla, nie przekraczając 220°C, aby ziemniaki nie przypaliły się przed ich upieczeniem.

    Dodatkowe Wskazówki

    • Podgotowanie: Jeśli używasz większych ziemniaków, możesz je najpierw lekko podgotować przez 10 minut, aby skrócić czas grillowania.
    • Przyprawy: Dodaj ulubione zioła i przyprawy pod koniec grillowania, aby nadać ziemniakom wyjątkowego smaku.
    • Obracanie: Używaj szczypiec lub łopatki do obracania ziemniaków, aby zachować ich strukturę i uniknąć przypaleń.

    Podawanie

    • Przenieś ziemniaki na talerz i posyp dodatkowym rozmarynem.
    • Podawaj na ciepło jako dodatek do mięsa z grilla lub jako samodzielne danie.
     

    Pytanie i odpowiedzi

    Czy można użyć innych przypraw?

    Tak, możesz eksperymentować z ulubionymi ziołami, np. tymiankiem lub oregano.

    Czy ziemniaki można grillować bez płyty żeliwnej?

    Tak, ale płyta żeliwna pomaga w równomiernym rozprowadzeniu ciepła i utworzyć chrupiącą skórkę.

    Jak długo ziemniaki powinny się gotować przed grillowaniem?

    Aby skrócić czas grillowania wystarczy około 10 minut w osolonej wodzie.

    Czy można użyć większych ziemniaków?

    Tak, ale pokrój je na mniejsze kawałki, aby równomiernie się upiekły.

    Czy mogę użyć innego oleju niż olej rzepakowy?

    Oczywiście, ale zwróć uwagę na temperaturę dymienia danego oleju.

    Jak przechowywać resztki ziemniaków?

    Przechowuj w lodówce w szczelnym pojemniku do 3 dni. Można je podgrzać na patelni lub w grillu. Możesz również przygotować wionenną sałatkę.

     

    Wiosenna sałatka z opiekanymi ziemniaczkami

     

    Podsumowanie

    Grillowanie ziemniaków na gazie to doskonały sposób na pyszny i chrupiący dodatek do letnich potraw. Dzięki odpowiednim technikom i przyprawom można uzyskać doskonały efekt bez przypalania.

     




     
    Komentarze (0)

    Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Przepisy na grilla
    Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
    Nie pokazuj więcej tego komunikatu