Czy kupując grilla gazowego trzeba dysponować większymi umiejętnościami w grillowaniu niż przy sporadycznym grillowaniu na węglowcu, odpowiedź brzmi absolutnie nie , powiem więcej grill węglowy wymaga wg mnie więcej umiejętności w utrzymaniu temperatury niż gazowy.
Warto jednak zaczynając zabawę z grillowaniem przeczytać o technikach grillowania , czyli
Jak opanujesz wiedzę na temat powyższych 3 technik to na początek powinno wystarczyć aby Twój poziom znacząco się zwiększył
Grillowanie Bezpośrednie
Jak w każdym grillowaniu, chodzi o przygotowanie dobrego jedzeniaa! Grillując tuż nad palącym się źródłem ciepła, grillujesz bezpośrednio. Grillowanie bezpośrednie zwykle odbywa się w zakresie wysokich temperatur i często jest utożsamiane z pieczeniem. Jest zalecane do grillowania dań takich jak steki, kotlety wieprzowe, skrzydełka z kurczaka, hamburgery, kiełbaski, kebaby.
Krok po kroku:
Grillowanie pośrednie
Grilluj świadomie! Nie spiesz się, grillowanie pośrednie to nie wyścig! Pamiętaj, że ten pośredni sposób grillowania przyda Ci się wtedy, gdy grillujesz większe porcje mięsa. Potrawy nie są umieszczane nad źródłem ciepła, ale starannie grillowane przez gorące powietrze otaczające danie.
Krok po kroku:
Można grillować wykorzystując palnik. Aby grillować pośrednio z użyciem palnika wykonaj następujące kroki:
Jeżeli chcesz możesz łączyć te dwie metody i wówczas mamy do czynienia z grillowaniem mieszanym , sprawdź i tż technikę , zdobywaj własne doświadczenie , Smacznego