Schowek 0
Twój schowek jest pusty
Koszyk 0
Twój koszyk jest pusty ...
    Strona główna » Grillowanie pośrednie, bezpośrednie i mieszane
    OFYR- Palenisko Island Corten 85/100 z blatem

    OFYR- Palenisko Island Corten 85/100 z blatem

    12 637,00 zł9 999,00 zł
    Brak zmiany ceny produktu w ciągu ostatnich 30 dni
    Nivona Ekspres do kawy Romatica 965 (NIV965)

    Nivona Ekspres do kawy Romatica 965 (NIV965)

    6 479,99 zł4 999,00 zł
    Brak zmiany ceny produktu w ciągu ostatnich 30 dni

    Grillowanie pośrednie, bezpośrednie i mieszane

    Czy kupując grilla gazowego trzeba dysponować większymi umiejętnościami w grillowaniu niż przy sporadycznym grillowaniu na węglowcu, odpowiedź brzmi absolutnie nie , powiem więcej grill węglowy wymaga wg mnie więcej umiejętności w utrzymaniu temperatury niż gazowy.
    Warto jednak zaczynając zabawę z grillowaniem przeczytać o technikach grillowania , czyli

    • grillowaniu bezpośrednim
    • grillowaniu pośrednim 


    Jak opanujesz wiedzę na temat powyższych 3 technik to na początek powinno wystarczyć aby Twój poziom znacząco się zwiększył

    Grillowanie Bezpośrednie
    Jak w każdym grillowaniu, chodzi o przygotowanie  dobrego jedzeniaa! Grillując tuż nad palącym się źródłem ciepła, grillujesz bezpośrednio. Grillowanie bezpośrednie zwykle odbywa się w zakresie wysokich temperatur i często jest utożsamiane z pieczeniem. Jest zalecane do grillowania dań takich jak steki, kotlety wieprzowe, skrzydełka z kurczaka, hamburgery, kiełbaski, kebaby.
    Krok po kroku:

    • Usuń wszelkie zanieczyszczenia z rusztów do grillowania. Zawsze zaczynaj od czystego grilla.
    • Rozgrzej grill aż do uzyskania wysokiej temperatury przez 5-10 minut, następnie zmniejsz temperaturę na średnią. 
    • Za pomocą pędzelka silikonowego lub rozpylacza oleju zwilż ruszty, aby zapobiec przywieraniu podczas grillowania. Pamiętaj, że jedzenie łatwo przykleja się do suchych rusztów.
    • Rozpocznij grillowanie i uważnie przysłuchuj się dźwiękom grillowania. Jeśli słyszysz charakterystyczne skwierczenie, grillowanie przebiega prawidłowo. Skwierczenie oznacza, że grillujesz z wystarczającą ilością ciepła, aby wspaniale przyrumienić zewnętrzną część jedzenia.
    • Zadbaj o idealne wypieczenie z każdej strony. Nie zapomnij odwrócić potrawy. Odwracanie dodaje znaki przypalenia w różnych kierunkach. Celuj w krzyżujący się wzór, taki jak w przypadku przygotowywania perfekcyjnych steków. 

    Grillowanie pośrednie
    Grilluj świadomie! Nie spiesz się, grillowanie pośrednie to nie wyścig! Pamiętaj, że ten pośredni sposób grillowania przyda Ci się wtedy, gdy grillujesz większe porcje mięsa. Potrawy nie są umieszczane nad źródłem ciepła, ale starannie grillowane przez gorące powietrze otaczające danie.
    Krok po kroku:

    •  Wyciągnij z grilla ruszt, a następnie umieść brytfannę bezpośrednio na aromatyzerze 
    • Do brytfanny wlej wodę, sok owocowy piwo albo wino. Do wieprzowiny dobrze pasuje piwo z sokiem jabłkowym. W trakcie grillowania uzupełniaj zawartość, nie dopuszczając aby brytfanna była sucha.
    • Włóż ponownie ruszt (możesz jednocześnie grillować coś na nim).
    • Rozgrzej grill z pokrętłami ustawionymi na największą moc przez 10 minut, a następnie zmniejsz ustawienie na pozycję Medium lub Medium/Low.
    • Pokryj ruszty cienką warstwą oleju roślinnego aby zapobiec przywieraniu jedzenia, następnie umieść mięso na ruszcie, bezpośrednio nad brytfanną.
    • Zamknij pokrywę, usiądź i zrelaksuj się do czasu, aż Twoje potrawy napełnią się niesamowitym smakiem.

    Można grillować wykorzystując palnik. Aby grillować pośrednio z użyciem palnika wykonaj następujące kroki:

    • Umieść brytfannę na aromatyzerze Flav-R-Wave™, po stronie grilla gdzie wyłączysz przynajmniej jeden z palników.
    • Rozgrzej grill z pokrętłami ustawionymi na największą moc przez 10 minut, a następnie wyłącz przynajmniej jeden palnik.
    • Pokryj ruszty cienką warstwą oleju roślinnego aby zapobiec przywieraniu jedzenia.
    • Gdy grillujemy wołowinę lub wieprzowinę, najpierw opiecz mięso ze wszystkich stron na rozgrzanym ruszcie nad zapalonym palnikiem, następnie przełóż mięso nad wyłączony palnik.
    • Zmniejsz temperaturę, aby dostosować ciepło do rodzaju potrawy (najczęściej pozycja Medium).
    • Ten sposób daje świetne rezultaty nie tylko dla pieczeni, ale także grubszych steków, kotletów oraz kawałków kurczaka z kością.


    Jeżeli chcesz możesz łączyć te dwie metody i wówczas mamy do czynienia z grillowaniem mieszanym , sprawdź i tż technikę , zdobywaj własne  doświadczenie  , Smacznego


    Przejdź do strony głównej
    Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
    Nie pokazuj więcej tego komunikatu