Schowek 0
Twój schowek jest pusty
Koszyk 0
Twój koszyk jest pusty ...
    Strona główna » Przepisy na grilla » Ekspesowa Focaccia z Grilla Gazowego
    Nivona Ekspres do kawy Romatica 550 (NIV550)

    Nivona Ekspres do kawy Romatica 550 (NIV550)

    3 118,71 zł2 199,00 zł
    Brak zmiany ceny produktu w ciągu ostatnich 30 dni
    Nivona Ekspres do kawy Romatica 791 (NIV791)

    Nivona Ekspres do kawy Romatica 791 (NIV791)

    3 768,70 zł2 279,00 zł
    Brak zmiany ceny produktu w ciągu ostatnich 30 dni

    Ekspesowa Focaccia z Grilla Gazowego

    Grillowanie focaccii na grillu: przepis i wskazówki. Spróbuj pysznej focaccii pieczonej na grillu z prostym przepisem i praktycznymi wskazówkami. Idealne danie na letnie grillowanie! Odkryj, jak szybko i łatwo przygotować pyszną focaccię na grillu z naszym przepisem.


    Przepis na ekspresową Focaccie z grilla gazowego

    Focaccia z grilla gazowego Napoleon Rogue SE
     

    Składniki:

    • 0,5 kg mąki typu 00
    • 420 ml ciepłej wody
    • 7 g drożdży instant
    • 10 g miodu
    • 10 g soli morskiej
    • 15 ml (1 łyżka stołowa) oleju
    • Olej rzepakowy do posmarowania patelni żeliwnej (3 łyżki) i ciasta (3 łyżki)
    • Sól gruboziarnista

    Instrukcje:

    1. W dużym naczyniu wymieszaj ciepłą wodę, drożdże, sól, oliwę z oliwek i miód (lub inne słodzidło).
    2. Dodaj mąkę i wymieszaj, aż połączą się składniki.
    3. Przykryj ciasto ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 15 min. Następnie rozciągaj brzegi ciasta od zewnątrz do środka, aby stało się elastyczne. Następnie przykryj i odstaw do wyrośnięcia na kolejne 15 minut. Powtórz to trzy razy.
    4. Na patelnię żeliwną wylej trzy łyżki oleju i dokładnie rozsmaruj na patelni.
    5. Rozprowadź ciasto na natłuszczonej patelni do pieczenia.
    6. Przykryj ciasto i pozostaw do wyrośnięcia na około 30 minut w ciepłym miejscu.
    7. Przed pieczeniem posyp ciasto płatkami soli morskiej i dodatkami, jeśli używasz.

    Pieczenie:

    Focaccia grill gazowy Napoleon rogue se
     

    Piekarnik:

    • Rozgrzej piekarnik do 220°C.
    • Umieść blaszkę z ciastem na najniższej półce piekarnika i piecz przez 20–25 minut, aż chleb będzie pięknie złoty i wypieczony.

    Grill:

    • Umieść patelnię z ciastem w zimnym grillu.
    • Odpal palniki na maksymalną moc, a palnik bezpośrednio pod patelnią na minimum. Jeśli masz odpal tylny palnik do rożna.
    • Piecz w takich ustawieniach około 5 min aż zacznie się rumienić.
    • Następnie skręć palnik na średnią lub minimalną moc i piecz przez 10 minut, aż chleb będzie pięknie złoty i wypieczony. Jeśli focaccia za bardzo się przypieka od strony palników obróć ja.
    • Test patyczkiem, aby upewnić się, że jest gotowa wbij drewniany patyczek i sprawdź czy jest suchy po wyjęciu.

    Wskazówki:

    • Ustawienia palników na grillu mogą wpływać na czas pieczenia, dostosuj moc palników do swojego modelu.
    • Wyjmij chleb z patelni i pozostaw do ostygnięcia na kratce.
    • Możesz użyć większej patelni, ale pamiętaj, że focaccia będzie cieńsza.
    • Dla lepszego efektu, poczekaj aż chleb uzyska głęboki złoty kolor, a palnik pod Focaccia skręć na minimum lub wyłącz.
    • Jeśli ciasto jest bardziej lepkie, może być trudniejsze do obsługi, ale upiecze się dobrze.
    Jeśli używasz zwykłej mąki, zmniejsz ilość wody o 40 ml i dostosuj ilość wody na końcu, jeśli to konieczne. Zmiana mąki może wpłynąć na puszystość chleba..
     
    alt
     

    Polecane produkty:

    KUP: Patelnia żeliwna

    KUP: NAPOLEON Grill gazowy Rogue SE 425 Grill gazowy z palnikiem rożna, palnikiem bocznym Sizzle Zone i rożnem w komplecie


    Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Przepisy na grilla
    Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
    Nie pokazuj więcej tego komunikatu