Godziny działania sklepuPoniedziałek - sobota 10:00-18:00
Niedziela: nieczynne
Babeczki czekoladowe
Liczba porcji: 12 Czas przygotowania: 10 Czas całkowity: 40 minut Poziom trudności: łatwe
Składniki 200 g mąki pszennej 200 g cukru 50 g kakao 250 ml mleka 100 g oleju 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka aromatu waniliowego cukier puder do oprószenia
masło do wysmarowania formy
mąka do oprószenia stalowej foremki do pieczenia babeczek
Przygotowanie
Rozgrzać grill do temperatury 180 °C.
W misce mieszamy za pomocą łyżki lub miksera w pierwszej kolejności wszystkie mokre składniki: jajko, mleko, olej i aromat waniliowy. Następnie dodajemy suche składniki: mąkę, kakao, proszek do pieczenia, cukier i mieszamy dalej za pomocą łyżki, aż powstanie jednolite ciasto bez grudek.
Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem oraz oprószonej mąką stalowej foremki do pieczenia babeczek po ok. 2 łyżki ciasta. Ważne, aby ciasto zajmowało maksymalnie 3/4 wysokości foremki, ponieważ babeczki w trakcie pieczenia urosną.
Piec około 30 minut w temp. 180 °C. W trakcie pieczenia warto sprawdzić patyczkiem do szaszłyków czy babeczki są już upieczone (surowe ciasto pozostaje na patyczku).
Przybory kuchenne/akcesoria Grill Regal Pellet 500 marki Broil King KUP
Zestaw do grillowania Imperial KUP
Pellet drzewny KUP
Rękawice KUP
Półka przednia grilla KUP,
stalowa foremka do pieczenia babeczek,
mikser.
Rady kucharza Babeczki można podawać oprószone cukrem pudrem lub udekorowane rozpuszczoną czekoladą. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce do 3 dni.