Schowek 0
Twój schowek jest pusty
Koszyk 0
Twój koszyk jest pusty ...
    Strona główna » Aromat palonego drewna w grillu gazowym -prawda czy mit?
    Jura Ekspres do kawy E8 Piano Black (EB 15355)

    Jura Ekspres do kawy E8 Piano Black (EB 15355)

    5 499,00 zł4 999,00 zł
    Najniższa cena w okresie 30 dni przed wprowadzeniem obniżki to 5 499,00 zł
    Jura Ekspres do kawy S8 Piano Black (EA 15381)

    Jura Ekspres do kawy S8 Piano Black (EA 15381)

    7 699,00 zł6 299,00 zł
    Brak zmiany ceny produktu w ciągu ostatnich 30 dni

    Aromat palonego drewna w grillu gazowym -prawda czy mit?

    Aromat palonego drewna w grillu gazowym -prawda czy mit?
    Kupując grilla gazowego, wiele osób zastanawia się czy zmiana z grilla gazowego nie odbierze im zapachu i smaku dymu  grillowanego mięsa czy warzyw, bardzo często główną obawą jest ten właśnie aspekt, zatem spieszę z odpowiedzią, w grillu gazowym za aromat odpowiadają przede wszystkim aromatyzery czy płytki aromatyzujące (zależy od producenta), czyli umieszczone nad palnikami „daszki” zasłaniające palniki przed kapiącym tłuszczem i sokami z grillowanych produktów, a jednocześnie rozgrzane do czerwoności sprawiają iż soki i tłuszcz zanim spłyną do tacki ociekowej, zwyczajnie ulegną spaleniu w wysokiej temperaturze, a opary z nich wzbogacą smak i zapach potrawy. Dlatego wybierając grilla gazowego zwróćcie uwagę na ten element, im lepszy grill tym bardziej zabudowana aromatyzerami powierzchnia piekarnika grilla. Oczywiście zapachu palonego drewna w ten sposób nie uzyskamy, jednak jeżeli chcemy taki właśnie aromat uzyskać np. przygotowując żeberka, pizze czy inne potrawy, możemy wyposażyć swój grill w odpowiedni pojemnik na zrębki czy pellety, który to wcześniej namoczony i umieszczony wewnątrz piekarnika ulegnie powolnemu spaleniu wydzielając dym. Broil King w Swojej ofercie ma kilka takich dodatków, szczególnie wygodny jest model 60190, który daje możliwość zarówno regulację przepływem wydzielanego dymu, jak i umieszczenie Go na płytkach aromatyzujących dzięki odpowiednio wyprofilowanemu spodowi urządzenia. Dostępne są również inne wersję, model 60185 z płaskim spodem również spełni swoje zadanie jednak wygoda przy instalacji wewnątrz piekarnika będzie mniejsza, można wybrać także pojemnik 60181 który przeznaczony jest do pelletu za sprawą mniejszych gabarytów niż dwa poprzednie .
    Wszystkie 3 urządzenia wykonane są ze stali szlachetnej zatem dają możliwość wielokrotnego ich używania .
    Akcesorium takie jest dodatkiem bardzo przydatnym i daje możliwość przygotowania na grillu gazowym potraw ,które wymagają aromatu palonego drewna, takich jak żeberka 3-2-1  pizza czy grillowany na cedrowej desce łosoś, gorąco zachęcam do korzystania z tego typu urządzeń i improwizowania z dodatkiem palonego drewna przy przygotowywaniu potraw na grillu gazowym. Należy dodatkowo podkreślić iż Broil King zapewnia również dostęp do zrębków drewnianych oraz peletów z różnych gatunków drzew liściastych w tym także owocowych, do dyspozycji mamy zrębki klonowe, jadłoszynowe, olchowe, z orzesznika, wiśniowe oraz  jabłkowe,  przeznaczone do  przygotowywania potraw z różnych mięs, ryb a także  warzyw .

    Odpowiadając na zadane na początku tego artykułu pytanie, uzyskanie aromatu palonego drewna jest absolutnie możliwe na grillu gazowym i osoby myślące o zmianie grilla węglowego na gazowca, mogą być spokojne o swoje doznania smakowe w tym zakresie. 

    Marcin Prysak
    SalonGrilli.pl

    Przejdź do strony głównej
    Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
    Nie pokazuj więcej tego komunikatu